Om Livmoderhalskræft

Hvad er HPV? l Vaccination
Vi tilbyr blant annet landsdekkende vaksinasjonsprogrammer og vaksinasjon av privatpersoner.

Hvad koster det?

Er det gratis? l Priser

Bliv vaccineret her

Bestil l Kontakt os

Gratis HPV-vaccination

I Danmark har myndighederne besluttet at HPV vaccination skal være gratis for piger og gjort vaccinationen til en del af børnevaccinations-
programmet hvor den tilbydes til piger i 12-årsalderen.

Fordi vaccinationen er en del af børnevaccinationsprogrammet kan den kun få gratis hos egen læge.

HPV-vaccination mindsker risikoen for at få livmoderhalskræft. Man sikrer bedst effekt af vaccinen, hvis den gives før seksuel debut. Personer som vaccineres før seksuel debut, er efter vaccination beskyttet overfor smitte med de to HPV-typer 16 og 18, som vaccinen beskytter imod.

Det er dog ikke for sent at blive vaccineret selvom man allerede er seksuelt aktiv. Det skyldes at man ikke nødvendigvis er blevet smittet med HPV, eller måske kun er smittet med den ene af de to HPV-typer vaccinen beskytter i mod.

Mænd kan også få visse former for kræft som er relateret til HPV-virus og i nogle lande, f.eks. på Grønland vaccinerer myndighederne også drenge på lige fod med piger.

I Danmark er der egenbetaling for vaccination af drenge, mænd samt for piger/kvinder som ikke længere er omfattet tilbuddet i børnevaccinationsprogrammet.

HPV-vaccinen og bivirkninger

HPV-vaccinen kan give bivirkninger – lige som al medicin og alle andre vacciner. Alle indberetninger om formodede bivirkninger ved HPV-vaccinen bliver overvåget tæt i Lægemiddelstyrelsen. Nogle bivirkninger er kendte og står beskrevet i HPV-vaccinens produktinformation.

I store studier og befolkningsundersøgelser er der ikke fundet sammenhæng mellem HPV-vaccinationen og en række alvorlige sygdomme og dødsfald.

Men Lægemiddelstyrelsen modtager også indberetninger om formodede bivirkninger, som ikke står beskrevet i produktinformationen.

De indberettede formodede bivirkninger om HPV-vaccinen kan ses her: 

Læs mere

 

Danske Lægers Vaccinations Service har
klinikker i hele landet.

Vi har åbent aften og weekend.

Bestil tid her